8a. Leer- en kwalificatieplicht

Waar gaat het over?

Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit en voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn, maar zij vallen dan nog niet onder de leerplicht. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 is geworden. De leerplicht duurt tot en met het einde van het schooljaar. Een jeugdige die 16 jaar wordt, moet het schooljaar dus eerst nog afmaken. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. Als een jeugdige minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest, is de leerplicht ook afgelopen. Een groep overslaan op de basisschool telt mee als volledig schooljaar.

Indien een leerling niet in staat is onderwijs te volgen, kunnen ouders een verzoek tot vrijstelling leerplicht indienen bij de leerplichtambtenaar (Zie: Ontheffing leerplicht)

Hoe doen we het in de Kop?

PO – SO – SBO-VO: Over het algemeen stromen kinderen van 4 jaar in het onderwijs in. De meeste basisscholen hebben een wenprogramma voor het jonge kind. Als een kind van 4 jaar nog geen volledige schoolweek aankan, worden er afspraken gemaakt met de ouders. Zodra een kind 5 jaar is, is het leerplichtig en geldt de wetgeving . Een groep overslaan op de basisschool telt mee als volledig schooljaar.

VO-Kwalificatieplicht voor jongeren van 16 en 17 jaar : Jongeren tussen 16 en 18 jaar die geen startkwalificatie hebben, hebben een kwalificatieplicht. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Als een leerling onderwijs heeft gevolgd in het uitstroomprofiel arbeidsmarktgericht of dagbesteding op het voortgezet speciaal onderwijs (vso), is deze jongere niet meer kwalificatie plichtig. De kwalificatie plichtige jongeren moeten volledig dagonderwijs volgen. Ze mogen niet voltijds werken. Als een leerling de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) in het mbo volgt, kan hij leren en werken combineren.

Gemeenten: Als er een (volledige) vrijstelling van onderwijs is, kan dagbesteding vanuit de Jeugdwet bekostigd worden. Hiervoor wordt een procedure doorlopen.

Hoe te handelen volgens de wet?

Als er niet aan de leer- of kwalificatieplicht wordt voldaan, moet school dit melden bij de leerplichtambtenaar (tot 18 jaar). Jongeren die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten, dienen te worden gemeld bij RMC. 

Vrijstelling onderwijs: ouders vragen dit aan bij de leerplichtambtenaar.